Afrika

Malawi ligt in Afrika. Hieronder delen we graag enkele wetenswaardigheden over dit werelddeel, om daarmee Malawi te plaatsen in de Afrikaanse context. Voor elk thema is een tabblad beschikbaar.

Afrika is een immens groot werelddeel. Bijgaande kaart was wat dat betreft voor ons wel een eye-opener en we gebruiken hem dan ook graag in onze presentaties. De Verenigde Staten, China en India passen met gemak in Afrika, en dan nóg houd je ruimte over voor veel andere landen. Zelfs Nederland past er in. wink
Malawi daarentegen is maar een klein land: ongeveer drie keer zo groot als Nederland. Net als Nederland bestaat het voor zo’n twintig procent uit water, maar het inwoneraantal ligt inmiddels hoger en komt in de buurt van 20 miljoen.

De drie kaarten hiernaast laten zien hoe jong Afrika was (1980 en 2015) en hoe jong dit werelddeel naar schatting in 2050 zal zijn.

In Europa ligt het aantal jongeren tussen 10 en 24 jaar beneden de twintig procent, terwijl dat in de meeste landen in Afrika boven de dertig ligt. Terwijl we in Europa over ‘vergrijzing’ spreken, staat Afrika voor heel andere uitdagingen.

Ook Malawi is dus jong. Twee derde van de bevolking is nog geen 25 jaar!

De kaart hiernaast geeft een aardig beeld van de taalfamilies in Afrika.

Malawi behoort tot het gebied waar Bantu-talen gesproken worden – het zijn er wel een stuk of dertien. In een groot deel van het land spreekt men Chichewa. In het noorden, waar we tot eind 2019 woonden en werkten, is Chitumbuka de belangrijkste voertaal.

De kaart hiernaast laat je in een oogopslag zien, hoe de koloniale grootmachten in de negentiende eeuw de Afrikaanse landen onder elkaar verdeeld hadden.

In Malawi hadden de Engelsen het voor het zeggen. Dat is tot op de dag van vandaag merkbaar. Engels is een officiële taal: in het parlement, het hoger onderwijs, de rechtbank en het zakenleven spreekt men Engels. Auto’s hebben het stuur rechts en rijden links, terwijl bijvoorbeeld ook de thee- en tabaksplantages aan de Engelse tijd herinneren.

De afgelopen tientallen jaren zijn in Afrika buitengewoon veel mensen besmet geraakt met HIV. Velen kregen AIDS, enorme aantallen mensen overleden daaraan.
Ook Malawi werd daardoor getroffen. Hoewel het aantal nieuwe besmettingen nog geen kwart is van wat het was in 2000, is ongeveer tien procent van de bevolking besmet met HIV. Het kaartje hiernaast schetst de situatie zoals die was in 2021.