De dag nadat we in Blantyre waren aangekomen staat in het teken van de aankoop van een auto. De afgelopen weken hebben we al wat lijntjes uitgegooid: van wie en waar zouden we voor een redelijke prijs een auto kunnen kopen? Ook in Malawi zijn de prijzen de laatste tijd gruwelijk hard gestegen, en dat geldt zeker ook voor tweedehands auto’s. Maar het belangrijkste is: hoe weet je dat de auto die je gaat kopen ook betrouwbaar is?
Huren of kopen?
Het lijkt misschien niet voor de hand te liggen: een auto kopen als je maar zes weken in het land bent. Vooral niet als je bedenkt, dat je voor de officiële overdracht en tenaamstelling van een auto gerust een dag uit kunt trekken. Wij waren aanvankelijk dan ook van plan om voor zes weken een auto te huren. Daar hangt echter een stevig prijskaartje aan, zeker als je dat bij een gerenommeerd bedrijf wilt doen. De plannen die we hebben om elk jaar een periode van zes tot acht weken naar Malawi terug te gaan, zetten de afwegingen ook in wat ander licht. Financieel kan het aantrekkelijk zijn om zelf een auto te kopen en die de komende jaren te gebruiken. Vooral omdat een auto veel minder hard afschrijft dan in Nederland. Ook met het oog op de plannen die de pas opgerichte stichting CareMalawi ontwikkelt, kan het geen kwaad als er in Malawi een auto klaar staat…
Natuurlijk: als we in Malawi een auto kopen, dan moet je hem de rest van het jaar natuurlijk wel ergens kunnen stallen. En regelen dat iemand hem van tijd tot tijd ook gebruikt en eventueel wat onderhoud laat doen, want het is beter dat een auto regelmatig rijdt dan dat hij tien maanden stilstaat. De komende weken moeten we daar dus wel iets op gaan vinden. Maar eerst maar eens een auto kopen…
Op de valreep
Van september 2017 tot september 2022 hebben we in Malawi een Nissan X-Trail gereden. Dat beviel uitstekend, dus gaat hebben we ons in onze zoektocht ook op een X-Trail of een soortgelijke auto gericht. Niet al te groot, maar wel met vierwielaandrijving – dat is in Malawi geen overbodige luxe.
Zijn er expats in Malawi die naar Nederland terugkeren en zo’n auto in de aanbieding hebben? Dat was de vraag die we de laatste weken vóór ons vertrek in ons netwerk hebben uitgezet. Daarnaast hielden we Facebook-groepen in de gaten die ons kunnen vertellen wie in Blantyre zo’n auto aanbiedt.
Bijna was online de aankoop van een prachtige Nissan X-Trail gesloten, maar op het laatste moment ketste dat jammer genoeg af: de eigenaar besloot te elfder ure de auto toch zelf te houden. Jammer, maar helaas.
Op de ochtend van vertrek krijgen we een tip: een landgenoot die binnenkort naar Nederland terugkeert wil zijn Nissan X-Trail van de hand doen. We leggen contact met de eigenaar, en al gauw blijkt dat de auto ons niet onbekend is: voorheen was hij eigendom van Gerco en Wouthera van Herk – GZB-collega’s die vorig jaar een paar maanden eerder dan wij naar Nederland zijn teruggekeerd. Wat is de wereld dan weer klein! Binnen anderhalf uur hebben we via WhatsApp een principe-koopovereenkomst gesloten. De info die de eigenaar gaf over de auto en over het onderhoud dat hij eraan gepleegd heeft, geeft ons het vertrouwen dat we deze auto op afstand wel kunnen kopen. Ook de prijs is alleszins redelijk – wat wil je nog meer?
Het aankooptraject
Dus maken we de afspraak dat hij op de dag na onze aankomst in Malawi naar Blantyre zal komen, dat we bij Nissan Malawi een rapport over de staat van de auto zullen laten opmaken, en daarna naar het kantoor van de Road Authorities gaan om de auto op onze naam te laten overschrijven.
Ons plan om de auto bij Nissan Malawi te laten keuren mislukt echter. De dame aan de balie vertelt dat ze de auto voor ons kunnen keuren, dat er meteen mee kunnen beginnen, hoeveel tijd dat ongeveer in beslag neemt en hoeveel dat gaat kosten. We gaan akkoord. Maar dan komt er een kink in de kabel. De dame achter de balie ziet dat haar manager binnen is gekomen, en dan gaat het hele plan opeens niet door. Het schijnt het beleid van het bedrijf te zijn: we keuren alleen auto’s die we ooit zelf aan de eerste eigenaar hebben verkocht. De meeste Nissans die in Malawi rondrijden zijn als tweedehandsejes geïmporteerd vanuit bijvoorbeeld Japan of Singapore. Afijn, nu de manager binnen is gekomen, voelt de vrouw achter de balie zich genoodzaakt om opeens strikt aan die regel vast te houden. Ze gaat netjes bij haar manager vragen of ‘onze’ X-Trail gekeurd mag worden, maar het antwoord is ‘nee’. Wel geeft ze ons de naam van een bedrijf door, die dat soort keuringen wel kan en wil doen.
Dus gaan we daar maar naar toe. We worden daar vriendelijk en snel geholpen, de keuring is binnen een halfuur gedaan en we gaan weg met een rapport over de staat van de auto. De kosten van keuring en rapport zijn betrekkelijk laag: MWK 15.000, nauwelijks meer dan tien euro. Het rapport stelt ons niet voor tegenvallers. Alleen aan de ophanging van de auto zou wel wat mogen gebeuren, maar dat is niet echt een verrassing.
Wel heeft de verkoper zelf nog een probleem met de versnellingsbak geconstateerd. Dat is geen reden om van de aankoop van de auto af te zien, temeer daar de verkoper bereid is de kosten van het oplossen van dat probleem voor zijn rekening te nemen.
P.S. Over de stichting Care4Malawi zullen we gaandeweg meer kunnen schrijven. Nog even geduld, a.u.b.! Wij zijn in elk geval enthousiast: samen met anderen gaan we een mooie uitdaging aan.